Neutrocork® jest ostatnim z nowej generacji korków do butelek. Zatyczka ta została opracowana i rozwinięta na bazie naturalnych granulek korkowych, posiłkując się przy tym najnowocześniejszą technologią.

...wyróżniony niezwykłą stabilnością strukturalną uzyskiwaną dzięki unikalnej kompozycji mikro granulek...

Korek ten jest rekomendowany dla win charakteryzujących się pewną złożonością i przeznaczonych do wczesnej konsumpcji. Neutrocork® wyróżnia się niesamowita stabilnością strukturalną otrzymywaną dzięki unikalnej kompozycji i jednolitej wielkości mikro-granulek, które są prasowane indywidualnie w znaczeniu pojedynczej zatyczki.









 
TESTY WŁAŚCIWOŚCI SPECYFIKACJA
Fizyko-mechaniczne Długość L ± 1.0 mm
  Średnica d ± 0.4 mm
  Owalizacja ≤ 0.3 mm
  Wilgotność 4% - 9%
  Ciężar właściwy 240 - 320 kg/m3
  Siła wyciągania 20 - 40 daN
Fizyko-chemiczne Zawartość nadtlenku ≤ 0.1 mg/korek
  Zawartość pyłu ≤ 3mg/cork

Standardowe wymiary

  • 44 x 24 mm
  • 38 x 24 mm

Dobór i przechowywanie zatyczek korkowych

  • Amorim może obliczyć wymaganą średnicę zatyczki z przekroju szyjki butelki oraz na podstawie właściwości wina i warunków, w jakich jest korkowane i transportowane.
  • Zatyczki korkowe powinny być zamawiane do wykorzystania natychmiastowego lub w krótkim terminie. Zatyczki te powinny zostać wykorzystane w ciągu 6-ciu miesięcy od daty ich wyprodukowania.
  • Zatyczki należy przechowywać w przewiewnych pomieszczeniach, w temperaturze pomiędzy 15° C a 25° C, przy   wilgotności 50%-70%.

Umieszczanie korka w butelce

  • Upewnij się, że korkownica jest czysta i nie zalegają na niej drobinki kurzu.
  • Korek powinien byc ściskany powoli do średnicy nie mniejszej, niż 15,5mm.
  • Wetknięcie zatyczki powinno odbyć się tak szybko, jak to możliwe.
  • W przypadku standardowych butelek zatyczka powinna być wetknięta 1 mm poniżej linii szyjki.
  • Należy zminimalizować wilgotność po wewnętrznej stronie szyjki butelki.
  • Przestrzeń pomiędzy dolna podstawa korka a powierzchnią wina powinna wynosić minimum 15 mm w temperaturze 20° C.
  • Wewnętrzne ciśnienie wewnątrz butelki nie powinno przekraczać 1,2 bara. Zalecamy butelkowanie próżniowe.

Konserwacja i utrzymanie sprzętu

  • Należy upewnić się, że korkownica działa płynnie.
  • Utrzymuj szczęki korkownicy wolne od pęknięć, wrębów, nacięć, szczelin i śladów zużycia.
  • Zapewnij właściwe ustawienie tłoka i pierścienia naprowadzającego (muszą pracować idealnie w linii, żeby nie uszkodzic korków podczas wkładania do butelek).
  • Upewnij się, że korkownica pracuje płynnie, zwłaszcza podczas ściskania korków.
  • Należy regularnie czyścić wszystkie powierzchnie urządzeń korkujących, które mają styczność z korkiem środkami nie zawierającymi chloru.
  • Upewnij się, że używasz właściwej korkownicy do danego rodzaju zatyczek korkowych.

Przechowywanie i transport

  • Po zakorkowaniu, butelki zawsze powinny być trzymane w pozycji pionowej.
  • Idealne warunki przechowywania: 15°C-20°C przy wilgotności powietrza 50%-70%.
  • Utrzymuj pomieszczenia wolne od insektów.
  • Butelki powinny być transportowane w pozycji pionowej.

Standardy żywnościowe

Wszystie produkty Amorim & Irmaos S.A. spełniają aktualne wymogi prawne (Unii Europejskiej oraz FDA – Agencji Zywności i Leków) dla produktów, ktore mają kontakt z żywnością.