Korek SPARK® uzyskał uprzywilejowany status w sztuce uszczelniania najlepszych szampanów i win musujących. Osiągnął najwyższy stopień wykonania pod względem fizycznym, chemicznym i enologicznym, uzyskany dzięki intensywnym badaniom naukowym i technologicznym.

...osiągnął prestiżowy status w sztuce uszczelniania najlepszych win musujących i szampanów...

Fundamentalną przewagę nad innymi zatyczkami stanowią tutaj właściwości mechaniczne oraz łatwość butelkowania. Korek ten składa się z granulek korkowych oraz dwóch wysokiej jakości dysków z korka naturalnego (litego) umieszczone na dolnej podstawie korka, która wchodzi w kontakt z winem.

Korki SPARK® wykazują wyśmienite właściwości mechaniczne i łatwość korkowania.









 
TESTY WŁAŚCIWOŚCI SPECYFIKACJA
Fizyko-mechaniczne Długość L ± 0.5 mm
  Średnica d ± 3 mm
  Owalizacja ≤ 0.3 mm
  Wilgotność 4% – 9%
  Średnia waga X ± 1gr
  Ciężar właściwy 230 – 290 kg/m3
  Grubość dysku 1.º ≥ 4.5 mm / 2.º ≥ 5.5 mm
  Moment ugięcia ≥ 35 daN.cm
  Kąt ugięcia ≥ 35°
Fizyko-chemiczne Zawartość pyłu ≤ 2 mg/korek

Standardowe wymiary

  • 48 x 30,5 mm
  • 48 x 31 mm
  • 47 x 29,5 mm

Dobór i przechowywanie zatyczek korkowych

  • Amorim może obliczyć wymaganą średnicę zatyczki z przekroju szyjki butelki oraz na podstawie właściwości wina i warunków, w jakich jest korkowane i transportowane.
  • Zatyczki korkowe powinny być zamawiane do wykorzystania natychmiastowego lub w krótkim terminie. Zatyczki te powinny zostać wykorzystane w ciągu 6-ciu miesięcy od daty ich wyprodukowania.
  • Zatyczki należy przechowywać w przewiewnych pomieszczeniach, w temperaturze pomiędzy 15° C a 25° C, przy   wilgotności 50%-70%.

Umieszczanie korka w butelce

  • Upewnij się, że korkownica jest czysta i nie zalegają na niej drobinki kurzu.
  • Korek powinien byc ściskany powoli do średnicy nie mniejszej, niż 15,5mm.
  • Wetknięcie zatyczki powinno odbyć się tak szybko, jak to możliwe.
  • W przypadku standardowych butelek zatyczka powinna być wetknięta 1 mm poniżej linii szyjki.
  • Należy zminimalizować wilgotność po wewnętrznej stronie szyjki butelki.
  • Przestrzeń pomiędzy dolna podstawa korka a powierzchnią wina powinna wynosić minimum 15 mm w temperaturze 20° C.
  • Wewnętrzne ciśnienie wewnątrz butelki nie powinno przekraczać 1,2 bara. Zalecamy butelkowanie próżniowe.

Konserwacja i utrzymanie sprzętu

  • Należy upewnić się, że korkownica działa płynnie.
  • Utrzymuj szczęki korkownicy wolne od pęknięć, wrębów, nacięć, szczelin i śladów zużycia.
  • Zapewnij właściwe ustawienie tłoka i pierścienia naprowadzającego (muszą pracować idealnie w linii, żeby nie uszkodzic korków podczas wkładania do butelek).
  • Upewnij się, że korkownica pracuje płynnie, zwłaszcza podczas ściskania korków.
  • Należy regularnie czyścić wszystkie powierzchnie urządzeń korkujących, które mają styczność z korkiem środkami nie zawierającymi chloru.
  • Upewnij się, że używasz właściwej korkownicy do danego rodzaju zatyczek korkowych.

Przechowywanie i transport

  • Po zakorkowaniu, butelki zawsze powinny być trzymane w pozycji pionowej.
  • Idealne warunki przechowywania: 15°C-20°C przy wilgotności powietrza 50%-70%.
  • Utrzymuj pomieszczenia wolne od insektów.
  • Butelki powinny być transportowane w pozycji pionowej.

Standardy żywnościowe

Wszystie produkty Amorim & Irmaos S.A. spełniają aktualne wymogi prawne (Unii Europejskiej oraz FDA – Agencji Zywności i Leków) dla produktów, ktore mają kontakt z żywnością.